Ergonomiški virtuvės baldai – mūsų specializacija

Virtuves baldai Kaune, virtuves baldu gamyba, baldai, virtuves baldai, virtuves komplektai, virtuvines spinteles

Prie virtuvės baldų praleidžiama daug laiko dirbant. Kaip ir bet kokioje srityje, darbo vieta virtuvėje turi būti ergonomiška. Priešingu atveju, susiduriama su įvairiomis problemomis: nepatogumas, laiko gaišatis, nuovargis, ar net sveikatos sutrikimai (nugaros skausmai ir pan.).

Virtuvės baldai turi atitikti šiuos ergonomikos reikalavimus:

Ergonomiškas virtuvės baldų ir darbo zonų išdėstymas. 

Siūlome skirti tokias pagrindines virtuvės baldų bei darbo zonas:

Maisto produktų saugojimo virtuvės baldų zona. Svarbu, kad būtų pakankamai vietos skirtingiems produktams (biriems, šaldytiems, šviežiems, greitai gendantiems ir kt.) saugoti. Maisto produktų saugojimo virtuvės baldų zoną sudaro šaldytuvas, šaldiklis, stalčiai, spintelės ir lentynos.

Indų, įrankių ir kitų virtuvinių daiktų laikymo virtuvės baldų zona, kurią sudaro stalčiai, spintelės ir lentynos.

Indų plovimo zona, kurios pagrindas – indaplovė ir plautuvė. Plautuvė tenkina ergonomikos reikalavimus, kuomet yra patogus priėjimas prie jos ir pakankamas plautuvės gilumas. Atsižvelgiant į žmogaus ūgį, siūlomas 20-25 cm plautuvės gylis.

Maisto ruošimo zona yra centrinė virtuvės baldų vieta, kurios pagrindinis elementas – darbastalis. Ruošiant maistą, prireikia įvairių produktų, indų, puodų, įrankių, todėl juos turi būti lengva ir patogu pasiekti. Taip pat virtuvės baldų maisto ruošimo zona turi būti pakankamo pločio.

Maisto gaminimo zona, kurią sudaro viryklė, gartraukis ir dalis indų, įrankių.  Svarbu sukurti visas virtuvės baldų ir darbo zonas taip, kad būtų tinkami atstumai tarp jų. Idealiu išdėstymu yra laikoma, kuomet šaldytuvas, kriauklė ir viryklė sudaro trikampį.

Ergonomiškas virtuvės baldų paviršių aukštis

Dažniausiai rekomenduojamas virtuvės baldų darbinio paviršiaus aukštis – 86-91 cm. Tačiau, kai  virtuvės baldai yra gaminami individualiai, visuomet renkantis virtuvės baldų paviršių aukštį, atsižvelgiama į kliento ūgį. Optimalus stalviršio aukštis – 10–15 cm žemiau sulenktos alkūnės.

Virtuvės baldų paviršių aukščiai, atitinkantys žmogaus ūgį;

Ergonomiškas virtuvės baldų ir darbo zonų apšvietimas. 

Virtuvės baldų, darbo zonų tinkamas apšvietimas.

Virtuvės baldų ir darbo zonų apšvietimas turi būti tarsi nepastebimas: šviesa neturi kristi į akis ir akinti gaminant maistą. Kitas svarbus aspektas, kad ant stalviršio nekristų šešėliai. Virtuvės baldų darbo zona bus apšviesta tinkamiausiai, jei šviestuvai įmontuojami į pakabinamus virtuvės baldus.

Protingas organizavimas.

Ištraukiamų krepšių bei stalčių vidinė organizacija turėtų būti parinkta kaip įmanoma efektyvesnė tam, kad būtų patogiau naudotis virtuve. Idealiu atveju, naudojant „protingą“ virtuvės koncepciją, kiekvienoje zonoje bus lengva pasiekti reikalingus darbo daiktus. Svarbios tokios detalės, kaip pilno ištraukimo stalčiai tam, kad būtų įmanoma pamatyti pasiekti visus reikalingus daiktus. Taip pat svarbios ūkinės spintos tam kad ištraukiamuose krepšiuose reikalingi daiktai būtų pasiekiami iš abiejų pusių.

daugiau straipsniu

Turite klausimų?

Telefonas:

phone icon

+37065551230

El. paštas

phone icon

info@furnitus.lt

Darbo laikas

I – V 08:00 – 17:00

VI – VII Nedirbame

Sekite naujienas